Scurtă istorie a discului diamantat
Un disc diamantat este un disc circular din oțel cu marginea exterioară diamantată (prevăzută cu diamantate). Marginea acestuia poate avea o configurație dințată/crestată sau continuă iar segmentele (pastilele) sunt impregnate cu diamante sintetice. Nucleul lamei este un disc de oțel, confecționat cu mare precizie și prevăzut cu fante. Astăzi utilizăm discuri diamantate de diferite dimensiuni pentru a tăia materiale precum: beton, asfalt, granit, piatră naturală etc.
Să ne întoarcem puțin în timp, în momentul în care Richard Felker a dezvoltat prima lamă diamantată, mai precis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru prima dată, farmacistul utilizează unelte rudimentare pentru a atașa unui nucleu de oțel un mix realizat din diamante naturale, pulbere metalică și ulei de măsline. Inițial denumite lame “Rimlock”, discurile au avut ca scop principal tăierea materialelor dure, precum piatra.
În perioada 1942-1945, Felker dezvoltă pentru Statele Unite ale Americii primele discuri diamantate (cu segmente confecționate din particule de diamant natural) realizate prin sinterizare. În anul 1950, discurile farmacistului încep să se producă la scară industrială de către Dresser Industries. Pe parcursul anilor, una dintre cele mai importante modificări aduse discurilor a fost introducerea diamantelor realizate sintetic. Astăzi, acestea sunt atent selecționate după formă, dimensiune, calitate și fragilitate, urmând să fie ulterior amestecate cu o pulbere metalică, ce conține elemente precum cobalt, fier, tungsten, cupru, carburi și alte materiale.
Sursa foto: http://gemologyonline.com/