Ești meșter amator? Ce nu trebuie să îți lipsească din trusa de scule
Pentru micile reparații, dar și pentru adevăratele proiecte DIY, orice meșter amator trebuie să aibă la îndemână un set practic alcătuit din cele mai importante scule. În continuare vei afla care sunt uneltele care nu trebuie să îți lipsească din casă, mai ales dacă meșteritul este marea ta pasiune.
Scule de mână
- Şurubelniţele: pentru utilizarea în gospodărie sunt suficiente şurubelniţele plate de trei mărimi (mică, medie, mare) şi câte două şurubelniţe cu capul în cruce. Ideal este ca în casă să existe şi o şurubelniţă pentru electricieni.
- Ciocanul de lăcătuşerie cu capul greu, ideal pentru baterea cuielor şi pentru lucrări uşoare de dăltuire trebuie să aibă și el loc pe raftul tău. Pentru baterea ştifturilor subţiri este necesar și un ciocan mai uşor.
- Cleşte de cuie sau de tăiat, pentru extragerea cuielor sau pentru tăierea sârmei.
- Cheia universală (6-12 mm), regina sculelor de mână, este una dintre uneltele clasice.
- Ideală pentru măsurarea lungimilor și a distanțelor, ruleta ocupă locul 5 în topul uneltelor indispensabile.
- Cu ajutorul unei mașini de găurit cu percuţie poți face găuri în lemn sau metal. Se recomandă o mașină în două trepte întrucât prima treaptă furnizează suficientă forţă pentru înşurubarea şuruburilor mari, în timp ce a doua treapta se utilizează pentru găurirea cu burghie de diametre mici.
- Ciocanul rotopercutor găureşte cu percuţie aproape de la sine, chiar și în betonul cel mai dur. Investește într-un ciocan de calitate, pentru că performanțele acestuia sunt superioare, iar durata de viață și de utilizare este mult mai ridicată.
- Pentru deşurubarea şi înşurubarea rapidă a şuruburilor merită să achiziționezi o maşină de înşurubat. Considerabil mai performante și mai practice sunt maşinile de găurit/înşurubat cu acumulator.
- Fierăstrăul vertical taie materiale lemnoase, materiale plastice şi metale. În plus, pe lângă pânza de ferăstrău specială, poți utiliza şi o lamă specială pentru tăierea materialelor moi (ex: materiale textilele, materiale de izolaţie).
Cele mai uzuale materiale de construcții
- Betonul normal este un amestec de ciment şi adaos de nisip şi pietriş. Dacă în interiorul acestuia se găsesc inserţii din oţel, atunci vorbim de beton armat. Betonul uşor este, de regulă, amestecat cu piatră şi argilă expandabilă şi are o rezistenţă la compresiune considerabil mai mică. Betonul se prelucrează cel mai bine cu un ciocan rotopercutor.
- Materialele pentru zidărie se împart în cărămidă plină, cărămidă cu goluri şi plăci. Atât ciocanele rotopercutoare cât şi maşinile de găurit cu percuţie sunt potrivite pentru găurirea acestora. Cu toate acestea, pentru cărămida cu goluri este preferabil să se folosească o maşină de găurit cu percuţie, deoarece ciocanul rotopercutor are o forţă de percuţie prea mare.
- Materialele sub formă de plăci sunt materiale de construcţii cu pereţii subţiri, de exemplu: plăcile de gips-carton, plăcile de gips cu fibre sau plăcile din materiale lemnoase. Pentru găurirea acestora sunt recomandate atât maşinile de găurit cu percuţie, cu deconectarea percuţiei, cât şi maşinile de găurit/înşurubat cu acumulator.