De sezon: protecția sculelor electrice pe timp de iarnă
Adesea, protecția uneltelor pe timp de iarnă este sinonim cu protecția investițiilor întrucât, pe parcursul iernii, din cauza temperaturilor scăzute, uneltele și sculele electrice se pot deteriora. În continuare, vă prezentăm câteva sugestii care vă pot ajuta să vă protejați uneltele pe parcursul sezonului rece.
Scule de mână
Sculele de mână sunt cel mai puțin afectate de temperaturile scăzute. Cu toate acestea, din cauza frigului, mânerele din plastic pot deveni foarte sensibile la rupere. Cel mai ușor mod de a evita o astfel de problemă este ca înainte de utilizarea uneltei să o lăsați o oră sau două în casă, la temperatura camerei. De asemenea, sculele de mână din metal pot rugini din cauza variațiilor de temperatură, dar și a umidității din camerele în care sunt depozitate. Pentru a preveni apariția ruginii, vă recomandă să realizați în casă un raft pentru depozitarea uneltelor sau să aplicați pe acestea o substanță protectoare împotriva ruginii.
Scule electrice și motounelte
În ceea ce privește protecția sculelor electrice pe timp de iarnă, acestea ridică mai multe probleme întrucât necesită o pregătire specială înainte de sosirea sezonului rece. Pe termen lung, utilizarea directă a sculelor electrice care au stat în frig, respectiv trecerea mult prea rapidă de la temperaturi scăzute la utilizare, va scădea semnificativ durata de viață și performanța acestora.
Există câteva trucuri care vă pot ajuta să vă păstrați sculele electrice în cele mai bune condiții pe timpul iernii, iar primul dintre acestea se referă la curățarea sculelor înainte de depozitarea lor în magazie sau în garaj. După curățare, arcurile și îmbinările sculelor care funcționează cu ulei necesită să fie unse cu un lubrifiant pentru ca acestea să nu se deterioreze pe parcursul iernii. De asemenea, verificarea lamelor sau ascuțirea acestora înainte de depozitare face ca la începutul noului sezon uneltele să fie pregătite de utilizare.
Înainte de depozitarea sculelor electrice goliți rezervoarele de alimentare. Pentru a goli complet benzina, se toarnă conținutul rezervorului din trapa de umplere într-o canistră bine izolată. Apoi porniți motorul și lăsați-l să meargă în gol până când se oprește de la sine. Astfel vă asigurați că rezervorul și toate furtunurile de aspirație sunt complet goale. De asemenea, este important să se verifice nivelul de ulei din mașina de tuns gazon înainte de depozitarea acesteia.
În cazul sculelor electrice cu acumulatori se recomandă să scoateți bateria înainte de a le depozita, pentru a împiedica pornirea accidentală. De asemenea, pe parcursul iernii, specialiștii recomandă păstrarea acumulatorilor în casă întrucât temperaturile scăzute accelerează descărcarea bateriei. Cel mai bun loc de depozitarea a uneltelor de mână și a sculelor electrice pe timp de iarnă este într-un loc uscat, ferit de praf și îngheț.
Dacă ați depozitat deja sculele electrice, este momentul să pregătiți de utilizare uneltele pe care le veți folosi iarna aceasta. Este momentul să ștergeți freza de zăpadă de praf, să îl faceți plinul cu benzină, să verificați și să schimbați uleiul, să testați bujiile și anvelopele.