Cum selectez masca de sudură potrivită?
Sudarea este procedeul tehnologic de realizare a îmbinărilor nedemontabile a unor componente metalice sau nemetalice. Masca de sudură reprezintă unul dintre cele mai importante echipamente pentru protecția muncii, în domeniul sudurii. Tehnicienii sudori se confruntă în mod constant cu riscuri care, pe termen lung, pot duce la dezvoltarea de diverse probleme oculare sau la daune permanente la nivelul retinei. Datele statistice indică faptul că, la unele persoane, expunerea pe termen lung la razele UV poate duce la dezvoltarea cataractei. Acest lucru se datorează luminii foarte puternice care afectează capacitatea irisului de a se închide suficient de rapid, astfel încât lumina să nu ajungă la retină.
Acesta este motivul principal pentru care, masca de sudură trebuie aleasă în concordanță cu necesitățile utilizatorului. Chiar dacă sudezi pe o platformă petrolieră sau în propriul garaj, trebuie să îți protejezi ochii, indiferent de mediul de lucru. Masca pe care o vei purta trebuie să fie conformă standardului ANSI Z87.1 – 2003 (American National Standards Institute) – acest standard garantează faptul că masca de sudură a fost testată și te protejează în caz de impact la mari viteze cu obiecte în zbor, dar și împotriva razele razele UV și radiațiilor infraroșii. Dacă nu știi exact după ce criterii să te ghidezi atunci când îți alegi masca de sudură, avem câteva recomandări pentru tine:
Filtre pasive sau care se întunecă automat?
În funcție de frecvența cu care sudezi și de durata de timp, poți alege o mască tradițională cu filtre pasive sau o mască de sudură cu display cu cristale lichide (filtrul se închide la culoare în mod automat atunci când se produce arcul de sudură). Măștile de sudură standard sunt echipate, de obicei, cu filtre pasive. Aceste filtre oferă protecție împotriva razelor UV și infraroșii, dar oferă același nivel de protecție, indiferent de intensitatea arcului electric. Pe de altă parte, măștile cu filtrul cu autoîntunecare sunt echipate cu display cu cristale lichide, componente electronice, celule/baterii solare, senzori și un filtru UV/IR. Acest filtru se întunecă automat la amorsarea arcului electric.
Contează greutatea măștii?
Dacă ești sudor profesionist, atunci cu siguranță! O cască cu o greutate mai mică va diminua oboseala resimțită de utilizator la nivelul gâtului și va diminua, pe termen lung, riscul de a dezvolta probleme la nivelul zonei cervicale.
Contează timpul de reacție al măștii automate?
Timpul de reacție se referă la timpul de întunecare, respectiv la intervalul de timp în care lentila trece din starea naturală la o nuanță suficient de întunecată pentru a te proteja împotriva arcului electric. Din nou, dacă sudura este o activitate constantă pentru tine, pe întreg parcursul zilei, și acest timp de reacție este un factor important pe care trebuie să îl ai în vedere.
Rolul măștii de sudură este de a te proteja împotriva razelor ultraviolete și infraroșii, a stropilor de zgură fierbinte, dar și împotriva riscurilor care provin din căldura emanată. Mulți profesioniști descoperă că, de cele mai multe ori, o cască mai scumpă înseamnă și o protecție mai bună fiind, în același timp, o investiție pe termen lung.