Cum protejăm lemnul?
Fie că vorbim de suprafețele exterioare (case din lemn, ferestre, uși, terase, garduri, mobilier de grădină) sau de suprafețele lemnoase de la interior (parchet, pardoseală, balustrade), toate au nevoie de protecție pentru a face față uzurii. Apa, umiditatea, radiațiile UV, temperatura sau dăunătorii lasă semne vizibile pe suprafețele din lemn. Sub acțiunea apei sau a umidității, lemnul își modifică dimensiunile (se umflă sau se contractă) ceea ce, pe termen lung sau scurt, duce la fisurare. La rândul lor, radiațiile UV distrug lignina din lemn (componenta de bază care acționează ca un liant pentru celulele lemnoase) iar acesta capătă o culoare gri. De asemenea, variațiile de temperatură contribuie la scăderea rezistenței lemnului și implicit la fisurare. Lemnul netratat și umed este mediul ideal pentru dezvoltarea ciupercilor, astfel că rezultatul final este același – lemnul este complet distrus și trebuie înlocuit. Din fericire, există produse care pot prelungi durata de viață a elementelor din lemn și pot lupta împotriva factorilor atmosferici și biologici care atacă suprafețele.
Pregătirea suprafeței
Pregătirea suprafeței prelungește durata de viață a stratului protector. La aplicarea primului strat sau la refinisare este foarte important ca lemnul să fie uscat (9-12 % umiditate), curat și să nu prezinte urme de ciuperci. În cazul refinisării, se recomandă să eliminați praful și murdăria de pe suprafața crăpată, vopseaua exfoliată sau suprafețele de lemn învechite. De asemenea, se recomandă chituirea crăpăturilor sau a fisurilor.
Lemnul expus la umiditate ridicată trebuie tratat în prealabil cu un grund de impregnare pe baza de solvent, de exemplu Sadolin Base, sau cu un grund de impregnare pe baza de apă, de exemplu Sadolin Base Plus PB. Aceste grunduri incolore penetrează fibra lemnoasă asigurând o protecție completă împotriva ciupercilor, insectelor și a petelor albastre.
Vopsirea
Se recomandă ca vopsirea să se faca în direcția fibrelor lemnului, pentru a asigura o impregnare și o acoperire corespunzătoare a suprafeței. Pentru o culoare uniformă se recomandă vopsirea tuturor elementelor fără pauze, evitându-se astfel crearea de zone mai închise la culoare. Alegeți o culoare închisă pentru acoperirea lemnului de calitate inferioară și aveți în vedere o șlefuire prealabilă. Totodată, șlefuirea intermediară cu un șmirghel fin îmbunătătește aderența dintre straturi și permite obținerea unei suprafețe perfect netede.
Întreținerea
Aplicarea în mod regulat a produselor de protecție extinde durata de viață a lemnului. Pe lângă refacerea stratului de protecție, în zonele unde poluarea aerului este mare, se recomandă spălarea anuală cu un detergent mai puțin agresiv, eliminându-se astfel riscul apariției ciupercilor și insectelor dăunătoare.
Cum protejăm mai mult timp lemnul? Cu ajutorul tehnologiei inovatoare Advance Hybrid Technology de la Sadolin.
Tehnologia Advanced Hybrid Technology de la Sadolin se bazează pe interacțiunea unică a două rășini de înaltă calitate cu dimensiuni moleculare diferite. Prima rășină pătrunde adânc în lemn, protejându-l din interior și consolidând structura acestuia. Cea de-a doua creează la suprafață un strat extrem de rezistent, care protejează lemnul de efectele nocive ale apei si ale radiaților UV.
Lacul Sadolin Tinova beneficiază de tehnologia patentă Advanced Hybrid Technology, ce asigură până la 12 ani de protecție. Sadolin Tinova este un impregnant de calitate superioară recomandat pentru protecția și decorarea suprafețelor exterioare din lemn: fațade, case de lemn, ferestre, uși, terase, garduri, mobilier de grădină. Întreaga gamă Sadolin este disponibilă în showroom-ul Metatools sau online pe www.metatools.ro, la secțiunea Produse.