Ce este un UPS?
UPS-urile (Uninterruptible Power Supply) se definesc drept surse neîntreruptibile de putere ce se conectează între reţeaua de alimentare şi consumatori (calculatoare, monitoare, aplicatii industriale). Scopul principal al UPS-urilor este de a proteja consumatorii de perturbaţiile existente în reţeaua de alimentare. Concret, la întreruperea tensiunii de alimentare, UPS-urile pot furniza energie fără întrerupere.
Puterea UPS-urilor se exprimă în VA (volt-amperi) şi indică puterea totală a consumatorilor ce pot fi alimentați din acesta. Diferenţa dintre VA şi W (watt) rezultă din factorul de putere (cos phi) al UPS-ului. Acest factor de putere diferă de la un UPS la altul, în funcţie de principiul de funcţionare, producător sau tehnologia de fabricatie. Timpul de autonomie sau backup înseamnă durata de timp în care UPS-ul poate să alimenteze consumatorii conectaţi în regim de baterii. Acest timp se calculează la sarcina nominală, adică la puterea maximă pe care UPS-ul este capabil să o furnizeze.
În general, autonomia de bază a UPS-urilor variază între 5 şi 10 minute, în funcţie de model şi producător. La unele tipuri de UPS, mai ales din categoria Off-Line şi Line-Interactive, autonomia nu se poate extinde din cauza arhitecturii aparatelor.
Tipuri și principii de funcționare
- UPS-urile de tip OFF-LINE
Sunt categorizate ca VFD – Voltage and Frequency Dependent (dependente de tensiune şi frecvenţă). Acest tip de UPS redă pe ieşire consumatorilor tensiunea de intrare. Când detectează întreruperea tensiunii de alimentare comută sarcina pe sursa de energie proprie (acumulatori) până cand reapare tensiunea reţelei de alimentare sau până la descărcarea bateriilor.
Ca si avantaje principale ale acestui tip de UPS remarcăm costul redus, dar și silențiozitatea în mod line. Ca și dezavantaje principale: nu protejează consumatorii de perturbaţiile reţelei de alimentare, prezintă variaţii de tensiune şi frecvenţă, timp de autonomie redus, apariţia unui timp de comutare (cca. 4-7 ms) care ar putea afecta consumatorii sensibili, lipsă bypass.
Domenii de utilizare recomandate: IT, telecomunicaţii, consumatori cu surse în comutaţie, aplicaţii cu grad redus de sensibilitate.
- UPS-urile de tip LINE-INTERACTIVE (VI) – Voltage Independent (independent de tensiune)
Aceste UPS-uri redau tensiunea de intrare pe ieșire. Sunt dotate cu circuit AVR (automatic voltage regulator), care monitorizează tensiunea de intrare. Când aceasta iese dintr-un domeniu bine stabilit, circuitul creşte (boost) sau scade tensiunea (buck) pe ieşirile UPS-lui. Dacă tensiunea de alimentare iese din plaja acceptată, sursa va comuta consumatorii pe acumulatori până la revenirea tensiunii de intrare în limitele acceptate.
Se prezintă în 2 variante :
– cu ieşire dreptunghiulară sau sinus modificat : tensiunea redată spre consumatori în timpul funcţionării de pe baterii este un sinus modificat. Această formă de tensiune este acceptată de consumatori cu sursă în comutaţie (calculatoare, monitoare, etc.). Nu este recomandat pentru alimentarea consumatorilor care conţin transformatoare, motoare, etc. (ex. electrocasnice sau centrale termice).
– cu ieşire sinusoidală : tensiunea pe ieşirile UPS-ului este sinusoidală, astfel poate fi alimentat din UPS aproape orice tip de consumator.
- UPS-urile de tip ON-LINE (VFI) Voltage and Frequency Independent – Independent de tensiune şi frecvenţă
Funcţionarea UPS-urilor On-Line se bazează pe două conversii : curentul de intrare alternativ este convertit permanent în curent continuu, din care unitatea reconstruieşte un curent alternativ, perfect sinusoidal. În urma dublei conversii dispar toate variaţiile şi perturbaţiile existente în reţeaua de alimentare. Pe lângă aceasta, în general, UPS-urile de acest tip sunt dotate cu filtre suplimentare la intrare şi la ieşire.
UPS-urile de tip On-Line (recent şi unele Line-Interactive) sunt înzestrate cu circuite de management al bateriilor, ceea ce conduce la o funcţionare mai economică şi la prelungirea duratei de viaţă a bateriilor. Deoarece şi acumulatoarele sunt „on-line”, nu există timp de comutare, astfel nu se produce discontinuitate în tensiunea de ieşire la trecerea în mod baterii.
Metatools vă oferă o gamă completă de sisteme UPS Legrand concepute să asigure continuitatea fluxului de energie pentru protejarea constantă a datelor importante, echipamentelor şi fluxului de lucru. Soluţiile Legrand pentru UPS-uri oferă o varietate de opţiuni, adecvate atât pentru birouri individuale, cât și pentru proiecte şi reţele complexe.