Este primăvară – cum întrețin corect gazonul?
Verdele crud al ierbii și textura firelor de iarbă te face să vrei să petreci o zi întreagă în picioarele goale în micul tău colț de Rai. Gazonul este nu doar un covor verde natural, ci o oază de relaxare și liniște după o zi agitată. Pe lângă un aspect elegant, suprafețele de gazon sunt importante pentru mediul exterior întrucât îmbunătățesc microclima și atenuează zgomotul.
Gazonul, indiferent de tipul amestecului de iarbă, necesită o îngrijire temeinică. Primăvara sunt necesare patru operațiuni esențiale pentru sănătatea gazonului și anume: aerarea și scarificarea, supraînsămânțarea și aplicarea de îngrășământ. Pentru dezvoltarea corespunzătoare a rădăcinilor este necesar să realizați primele două operațiuni – aerarea și scarificarea. Aerarea se realizează prin curățarea gazonului cu o greblă (în cazul în care vorbim de o suprafață restrânsă de gazon) sau cu un aerator electric în cazul unei suprafețe mai mari. Prin această operațiune permiteți ca în sol să existe suficient aer pentru dezvoltarea corectă a rădăcinilor, dar și curățarea gazonului de resturile căzute din copaci sau aduse de vânt. Scarificarea se referă la îndepărtarea, de la baza firelor de iarbă, a materialului descompus alcătuit din resturi de iarba tăiată, frunze moarte sau buruieni. Pentru realizarea acestei operațiuni se poate utiliza un scarificator pentru gazon, ideal pentru îndepărtarea buruienilor și pentru aerisirea gazonului.
Atenție! Aerarea se realizează doar atunci când pământul este umed, în timp ce scarificarea se realizează atunci când pământul este uscat. Începând de la mijlocul lunii aprilie se recomandă realizarea celor două operațiuni, astfel încât să pregătiți gazonul pentru următoarele două operațiuni.
Cea de-a treia operațiune este la fel de importantă pentru aspectul sănătos al gazonului, însă împrăștierea de semințe peste suprafața deja gazonată se face doar în momentul în care temperaturile minime nu mai scad sub 10 grade Celsius. De asemenea, aplicarea unui îngrășământ de primăvară ajută gazonul să crească din nou viguros și să revină la verdele inițial. Se recomandă să alegeți un îngrășământ alcătuit din azot, potasiu, fosfat și magneziu, în cantități echilibrate.