5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a achiziționa un disc diamantat
Un disc diamantat este un disc circular din oțel cu marginea exterioară diamantată (prevăzută cu diamantate). Marginea acestuia poate avea o configurație dințată/crestată sau continuă, iar segmentele (pastilele) sunt impregnate cu diamante sintetice. Nucleul lamei este un disc de oțel, confecționat cu mare precizie și prevăzut cu fante. Acestea oferă o răcire mai rapidă, permițând apei sau aerului să pătrundă printre ele. Nucleul lamei este tensionat astfel încât acestea să funcționeze corespunzător, la o viteză de tăiere adecvată, permițându-le totodată să rămână flexibile și să se poată îndoi în timpul tăierii, pentru ca apoi să revină la poziția inițială.
Segmentele diamantate sunt confecționate dintr-o mixtură de diamante și pulbere metalice. Diamantele utilizate sunt realizate sintetic și atent selecționate după formă, dimensiune, calitate și fragilitate, urmând să fie ulterior amestecate cu o pulbere metalică, ce conține elemente precum cobalt, fier, tungsten, cupru, carburi și alte materiale.
Acest amestec este apoi turnat în formă și încălzit la temperaturi ce variază de la 1700º la 2300º Celsius pentru a forma un metal solid numită „segment” sau „matrice”. Odată realizat, există mai multe metode de atașare a segmentelor de discul de oțel:
- Sudare cu laser – Segmentul diamantat este atașat de disc prin procedura de sudare cu laser. Discurile sudate cu laser pot fi utilizate atât la taiere umedă cât și uscată, fiind cea mai nouă tehnică de producere a discurilor diamantate. Discurile diamantate realizate prin sudare laser au un randament ridicat de tăiere și un grad mai mic de deformare.
- Brazare (lipire dură) – Se realizează prin lipirea unui aliaj (pe bază de cupru-zinc sau cupru-zinc-argint) între segmenți și disc. Acesta este apoi încălzit la temperaturi de aproximativ 200°C, până când aliajul se topește și lipește cele două piese. Această metodă este folosită pentru discurile diamantate utilizate pentru tăiere umedă.
- Sinterizare – Discurile diamantate sinterizate cu diametrul de până la 230 mm se folosesc în special „casnic”, împreună cu scule electrice portabile dar, se pot livra și la dimensiuni mai mari de 230 mm.
CUM ALEG DISCUL DIAMANTAT?
Pentru o tăiere eficientă este important ca discul diamantat și materialul de tăiat să interacționeze corect. Astfel, există câțiva factori pe care trebuie să îi luați în considerare atunci când doriți să achiziționați un disc diamantat. Prima decizie pe care trebuie să o luați atunci când alegeți un disc diamantat se referă la costul discului diamantat: respectiv dacă optați pentru un cost mai scăzut al discului, dar un cost per tăiere mai mare sau dacă alegeți un disc de calitate, cu un cost mai ridicat însă în cazul căruia costul per tăiere este mult mai mic, întrucât segmentele diamantate sunt de o calitate crescută.
Identificați corect materialul pe care doriți să îl tăiați
În funcție de materialul de tăiat vă puteți orienta către discul diamantat optim, care șă vă asigure o tăiere curată. Țineți cont de diametrul materialului de tăiere, dar și de geometria și densitatea materialului.
Mașina-unealtă pe care o veți utiliza
Echipamentul pe care îl veți utiliza și starea fizică a acestuia va influența în mod decisiv viteza de tăiere, dar și tipul de disc diamantat pe care îl veți utiliza. Precizia și acuratețea echipamentului va determina, de asemenea, performanța de tăiere. Dacă turaţia scade, de cele mai multe ori înseamnă că se lucrează cu o presiune de apăsare prea mare. În cazuri extreme, aceasta duce la încălzirea excesivă a discului şi la vitrificarea segmentelor. Vibratiile apărute în timpul prelucrării între sculă și piesă produc o uzură prematură a discului de rectificat influențând totodată calitatea suprafeței obținute. Bătaia axială a unui disc de rectificat frontal, montat pe mașină, nu trebuie să depășească 0,02 mm iar bătaia radială a unui disc de rectificat periferic nu trebuie să depășească 0,02 mm.
Tăiere în trepte
Tăierile plane se execută rapid şi asigură o durată de viaţă lungă a discului. Tăierea adâncă (o trecere) se execută lent, scurtând durata de viaţă a discului și provocând,eventual, suprasolicitarea acestuia. Ca regulă generală, veţi lucra mai rapid şi mai avantajos executând tăieri plane (aşa numita tăiere în trepte) decât utilizând o singură tăiere adâncă.
Tăiere umedă sau tăiere uscată?
Discuri diamantate pentru tăierea uscată se pot utiliza, de obicei, și pentru tăierea umedă. Cu toate acestea, dacă un disc diamantat pentru tăiere umedă este folosit prin utilizarea unei cantități necorespunzătoare de lichid de răcire sau chiar pentru tăiere uscată, lama de diamant se supraîncălzește și se deteriorează rapid sau, chiar mai rău, segmentul discului se poate rupe și poate răni operatorul. Se recomandă utilizarea echipamentului de protecție a muncii alcătuit din: ochelari de protecție, căști, cască de protecție, mânuși, ghete de protecție și îmbrăcăminte de protecție. Spre deosebire de tăierea umedă în cazul căreia se utilizează apa ca lichid de răcire, tăierea uscată utilizează aerul pentru răcirea lamei de diamant. În timpul tăierii uscate, operatorul trebuie să realizeze tăieri de adâncimi reduse pentru a permite aerului să circule în jurul lamei de diamant.
În cazul tăierii uscate durata fiecărei operațiuni poate varia de la câteva minute până la câteva secunde, în funcție de duritatea materialului tăiat. De asemenea, operatorul trebuie să efectueze tăieturi de mică adâncime, pentru a evita supraîncălzirea lamei discului diamantat. Atenție! Nu forțați lama discului diamantat în materialul tăiat.